Toner & Kartuş

Kâğıt üzerinden yazı ve görüntü almak için kullanılan toza toner denir. Toner ilk olarak kullanılmaya başlandığında bu tozlar karbon tozuydu. İlerleyen yıllarda teknolojinin gelişmesi ve kaliteye önem verilmesiyle birlikte bu tozların içine polymer karıştırıldı. Tonerin çalışma şekline baktığımız zaman yazıcıların içerisinde fırın tabir edilen mekanizmalar vardır. Toner partikülleri bu fırınlarda ısıtılarak kâğıt üzerine yapıştırılır. Isıtılma dereceleri yaklaşık olarak 180-200 derece arasındadır. Toner tozlarında taneciklerin boyutu 8 ile 10 mikrometre arasında değişmektedir. Standart bir toner kullanıldığında yaklaşık olarak 2000 sayfa baskı elde etmek mümkündür.

Toner tozunun doldurulması esnasında dikkatli olunması gerekir. Toner tozunun göze, kıyafete veya vücuda temas etmesi durumunda soğuk suyla iyice yıkanmalıdır. Sıcak veya ılık su kullanılmamalı. Çünkü sıcak veya ılık su tonerin erimesine sebep olur ve çıkarılması daha da zorlaşır. Aynı zamanda sağlık açısından da bu söylediklerime uymanızı tavsiye ederim. Şişe yardımıyla yazıcıların içine dökülen tonerler teknolojinin ilerlemesiyle yerini modern toner kartuşlarına bırakmıştır.

Yazıcılar da kullanılan kartuşlar baskı amaçlı kullanılır. Kartuşlar; mürekkep kartuşu ve toner kartuşu olarak ikiye ayrılır. Mürekkep kartuşlarının içerisinde likit mürekkep bulunur ve yazıcılar bu mürekkep sayesinde kağıt üzerine baskıyı gerçekleştirir. Lazer yazıcılardaki toner kartuşlar ise toner tozları ve yazıcı içerisindeki bazı parçalar yardımıyla baskı işlemini gerçekleştirir

Toner ve kartuş arasındaki fark dediğimiz zaman; toner, mürekkebi toz halinde baskıya hazırlar, kartuş ise mürekkebi ısıtarak püskürtme yöntemiyle yazıcıdan aldığı sinyallere göre baskıyı gerçekleştirir. Toner kullanan yazıcılar hem renkli baskı hem de siyah beyaz baskı yapabilme özelliğine sahiptir. Mürekkep kartuşlu yazıcılar ise renkli baskı yapar.