Projeksiyon ve Aksesuarları

Projeksiyon Cihazları lamba teknolojisine göre sınıflandırılır. DLP ve LCD lamba teknolojileri en yaygın lamba teknolojileri olup bunların geliştirilmiş versiyonları farklı adlar altında sunulabilir. Projeksiyon Cihazları nerede kullanılacağı, ortamın aydınlık durumu, gösterilecek videonun yada sunumun görüntü kalitesi gibi özelliklere göre seçilir.Projeksiyon Cihazı seçiminde ışık gücü, kontrast, çözünürlük en önemli etkenlerdir, her zaman bu üç bileşen doğrultusunda tercih yapılmalıdır… Kısa Mesafe, bağlantı kabloları, video çözünürlük desteği daha ayrıntı konulardır.Doğru Projeksiyon Cihazı seçimi tüm bilgilere rağmen zor olabilir, bu yüzden Kale Büro Makinaları uzmanlarına danışarak kullanım alanınıza ideal projeksiyon cihazını tercih edebilirsiniz.

LCD Projeksiyon


LCD projeksiyon cihazlarının yapısında, RGB (Red-Green-Blue) dediğimiz Kırmızı-Yeşi-Mavi renkler için üç tane camdan meydana gelmiş LCD Panel bulunmaktadır. Bu üç adet panelden geçen ışık dikroik prizma bir lens sayesinde duvara yansıtılır.

Buradaki dikroik (iki renkli) ayna sistemi lambanın ışığını kırmızı, yeşil ve mavi kısımlara ayırmak için kullanılan bir prizmadır. Bu prizma dikdörtgen bir cisim meydana getirir.

DLP Projeksiyon

DLP (Digital Light Processing) projeksiyon cihazları optik yarı iletken diye tabir edilen DMD (Digital Micromirror Device) sistemini kullanır. DMD yapısında bulunan çipler meydana gelen görüntüdeki her bir piksele karşılık görüntü oluşturmak için ışığı yansıtabilen binlerce küçük alüminyum ayna parçacıklarından meydana gelmiştir. Aynalar hareketlidir ve aynı zamanda ayna sayısı çözünürlüğü belirleyen faktördür.

LED Projeksiyon

Bu tipteki projeksiyon cihazlarının en önemli özelliği uzun lamba ömürleridir. Bilindiği üzere her projeksiyon cihazının bir lamba ömrü vardır. LED özellikteki bir projeksiyon cihazı için yaklaşık olarak 30.000 saat lamba ömrü vardır. LCD ve LED özellikteki projeksiyon cihazları karşılaştırıldığında LED Projeksiyon cihazlarının kullanımı oldukça avantajlıdır. LED’te aynı zamanda dada küçük yapıda projektörler kullanılmaktadır. 

Projeksiyon perdelerinde en çok bilinen storlu (manuel) ve motorlu (uzaktan kumandalı) duvar – tavan tipi perdeler ile tripod ayaklı mobil perdelerin dışında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan tensioned (gerdirmeli) motorlu ve fixed frame (sabit çerçeveli) projeksiyon perdesi seçenekleri bulunmaktadır. Storlu veya Motoru duvara ve tavana monte edilebilen perdeler ev ve işyerlerinde en çok tercih edilen ürünlerdir. Projeksiyon cihazının kullanılmayacağı durumlarda kasasının içi ne toplanılarak minimum görüntü kirliliği sağlanacak şekilde kullanıma imkan sağlarlar. Elektrik kablosu çekilmesine müsaitlik durumuna ve bütçeye göre manuel veya elektrikli tip perdelerden biri tercih edilebilir. Eğer ortamda herhangi bir şekilde tavana veya duvara perdeyi monte etmek mümkün değilse, istenildiği zaman 3 ayaklı tripod mekanizmasında kurulup kullanılan, gerekmediğinde ise tripod ayağıyla birlikte toplanıp kaldırılabilen ayaklı tip projeksiyon perdeleri bulunmaktadır.